- En dagbok fra praksis i Afrika vinteren 2010 -

søndag 17. januar 2010

Fattigdom

I dag har vi tilbrakt flere timer i en knøttliten minibuss. Det merkes godt i ryggen, kan man si. Setene i bussen er harde og med 90 graders vinkel. Ikke spesielt behagelig, men det sier litt om standarden i kjøretøyene her. Det skal sies at det er fine biler å se her også da.

Ferden gikk til Lake Malawi; en kjøretur som tok ca to timer hver vei. Der er det en nydelig strand tilknyttet det vi kan kalle luksushotell her nede. Det har regnet mer eller mindre hele dagen, så det ble ingen bading og soling på oss. Men vi spiste lunsj der og fikk sett stedet. Dit kommer vi helt klart til å dra en helg vi har fri.

Jeg sitter med mange følelser og inntrykk etter denne bussturen frem og tilbake til Lake Malawi. At dette er et fattig land, visste jeg, men det er først når man ser det i virkeligheten at det går opp for en hva det vil si. Jeg tror ikke jeg klarer å skildre inntrykkene mine på noen god måte. Det er for mange inntrykk som trenger å synke inn på en måte. Men jeg skal prøve å ramse opp litt hva vi så underveis.

Vi kjørte forbi mange landsbyer, og vi så hus og boforhold jeg ikke trodde jeg noen gang skulle se med egne øyne. Det var små hus med stråtak, og noen med blikktak. Dørene sto åpne på flere av husene, og jeg kunne ikke skimte et møbel i noen av dem. Vi så barn i alle aldre, og jeg la spesielt merke til at relativt små barn, helt ned til kanskje rundt 8 år gamle, bar småbarn på ryggen, knytt fast med sjal. Eller det har vel et spesielt navn den måten å bære unger på egentlig, men jeg vet ikke hva i farta. Men satser på at dere skjønner hva jeg mener her.

Flere steder langs veien satt det kvinner og barn og vasket klær. Vi lurte på hvorfor de satt så tett opptil veien og gjorde dette, og sjåføren vår kunne fortelle at det var fordi det var nærmest vannet. Videre så vi mange som hentet vann i brønner og som fraktet store kurver og annet på hodet. Vi så mange hardt arbeidende menn, kvinner og barn på jordene, og vi så stadig afrikanere som gikk eller syklet på lange, øde strekninger. Vi fikk ikke knipset bilder av alt vi ønsket, for vi kjørte i 120 km/t for det meste.

Føler ikke at jeg klarer å gi noe godt skriftlig bilde av alt vi har sett i dag, så jeg håper det hjelper litt med bildene jeg har lagt ut.

God natta! Nå må jeg kose puta, for i morgen skal vi tidlig opp. Da skal vi på besøksrunde til de fem skolene vi skal undervise på. Det blir utrolig spenende, og jeg gleder meg masse til det.2 kommentarer:

 1. Hei Lise.

  Moro at du fikk lagt ut noen bilder. Jeg synes du skildrer det du ser på en fin måte. Jeg ser det for meg på en måte.

  Kos deg på skoler i morgen. Det blir spennende.

  Klem fra Mona C

  SvarSlett
 2. Hei, igjen.....

  Veldig bra skrevet.....(når jeg så bildene. var det akkurat sånn jeg så det for meg, når jeg leste.)))..

  Ja, dette blir nok en reise med mange ulike utrykk...
  Blir nok en opplevelse og møte skolene....

  Lykke til videre....

  klem solfrid

  SvarSlett