- En dagbok fra praksis i Afrika vinteren 2010 -

tirsdag 19. januar 2010

Første arbeidsdag i Afrika

I dag startet dagen tidlig. Kvart på sju satt vi i bilen på vei til Chatuwa. Denne gangen ikke i en fullstappet buss med tolv jenter, men i en personbil, kun Kristine, jeg og sjåføren. Vi skulle være med på Assembly, som er noe de gjør hver dag på denne skolen. Da samles alle elevene ute og de synger, klapper og danser, ber en bønn til Gud og avslutter med å legge høyre hånd på brystet og synge nasjonalsangen. FOR EN STERK OPPLEVELSE!! Jeg ble helt rørt og tårene begynte å renne. Etter noen beskjeder, begynte de å synge og klappe igjen, og en og en klasse gikk pent på rekke til sitt klasserom.

Denne uka skal vi kun observere, så vi var med il 7. klasse og observerte i fagene engelsk, matematikk og Life Skills. I det sistnevnte faget ble de undervist om HTC, som står for HIV Testing and Consulting. Dette er et helt vanlig emne å ha på skolen her.

I løpet av dagen var vi i et møte med rektor, 3 av lærerne på 7. Trinn, samt vår studieleder, Odd Eriksen og Kjølbergs rektor, Tor Arne Martinsen. Mens vi var i det møtet, satt den ene 7.klassen på nesten 150 elever ALENE i klasserommet, hvor de hadde fått beskjed om å lese og skrive mens lærerne var i møte. De satt alene i minst en halv time, og da vi kom tilbake, var det helt stille i klasserommet. Er det mulig?? Det hadde ALDRI skjedd i Norge! Disse ungene imponerer meg virkelig! De ser viktigheten med skolegang og jobber hardt.

Etter skolen bar det hjem til hotellet, hvor Kristine og jeg fikk byttet rom, grunnet diverse mangler på vårt første rom. Så da var det å pakke ned og flytte over tinga, for så å pakke ut igjen. Hadde mest lyst å legge oss på senga etter det, men litt lunsj må man jo også ha.

Etter lunsj ble det heller ingen tid til avslapning, for da bar det hen til Shoprite, som er et handlesenter nede i sentrum. Vi skulle kjøpe lokale simkort og litt vann og diverse. På en eller annen måte, helt uten at jeg klarte å skjønne åssen jeg fikk rotet meg inn i det, var jeg omringet av åtte malawiske gutter, og jeg hadde brått tre armbånd på håndleddet. De ville selge, men jeg torde ikke ta opp lommeboka der, så omringet som jeg var. Jeg ble reddet av Kristine som ropte på meg, og jeg fikk av meg armbånda og brøytet meg løs fra guttene. Frister ikke helt å dra ned dit igjen, kjenner jeg.

Nå er det avslapping på rommet før det blir middag i hotellets restaurant om en times tid. Jeg skriver dette i word, så om jeg får publisert på bloggen riktig ennå, gjenstår å se. Nettet er helt HÅPLØST her.

7 kommentarer:

 1. Dette høres spennende ut, Lise.

  Vær forsiktig når du er ute og ikke vær alene. Kan forstå din frustrasjon ang nettet, men her hjemme virker alt i skjønneste orden.

  Klem MC

  SvarSlett
 2. Så hærlige bilder, Lise. De barna ser jo så sunne og friske ut.

  Kan du ta et lynkurs i hårfletting mens du er der nede? Så kan jeg komme med jentene til deg? Hehe...

  SvarSlett
 3. Hei,vennen...

  Er så fint å lese om dine opplevelser...

  Klart det er mye trist å se rundt deg, det er en helt annen hverdag enn hva vi har her i Norge...

  Kan tenke meg hjertet ditt blr rørt av det meste..

  Fine bilder....

  Lykke til videre, Lise..

  Tenker på deg hver eneste dag...det første jeg gjør når jeg står opp og det siste jeg gjør før jeg legger meg er å sjekke om du har skrevet noe på bloggen......

  Glad i deg vennen...
  klem solfrid

  SvarSlett
 4. Hei Lise!
  Jeg blir helt rørt selv av det du skriver. Men når du skriver om gleden de viser blir det positivt og.. Og at det lukter stramt av de fattige elevene er noe jeg aldri har tenkt på. Du får organisere ett mottak av briller så vi hvertfall kan få gjort NOE.
  Jeg skjønner godt at savnet ditt blir stort med de kontrastene du opplever nå.
  Stå på, du er en helt!

  Klem fra Catharina

  SvarSlett
 5. Så gøy å lese det du skriver! :) Håper alt står bra til, down there!:) Høres ut som om det er mange inntrykk som overvelder deg, så spennende!
  Gleder meg til å høre dere fortelle når dere er hjemme igjen!!:)

  Kos deg!
  God klem fra Marte

  SvarSlett
 6. Tusen takk for hyggelige kommentarer. Det varmer :). Veldig koselig at dere legger igjen spor etter dere, så vet jeg at noen følger med. :)

  (Mona: Vi får ikke lov å gå ute alene, og å gå ut etter det er mørkt, er IKKE lov. Vi er såpass fornuftige at vi ikke går noen steder uten å ha med noen som er kjent, så vi er trygge. :) Fletting tror jeg det går dårlig med, hehe.)

  Stor klem til alle der hjemme :)

  SvarSlett
 7. Hei Lise. Jeg blir så rørt av å lese dette, skjønner at det blir en opplevelse for livet dette her. Klem <3

  SvarSlett